Eстония (Estonia)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Estonia flag

Естония има отворена пазарна икономика, която привлича много чуждестранни инвеститори. За това допринасят както добре образованата работна сила, така и готовността на страната за връзки с по-развитите държави, имиграцията и чуждестранните инвестиции. През януари 2011 г. страната прие еврото, което допълнително улесни търговията в рамките на Европейския съюз.

Въпреки че Естония насърчава чуждестранните инвестиции и инвеститори, все още има някои културни аспекти, които трябва да бъдат взети предвид при извършването на стопанска дейност в страната. Тук бизнесът е много официален и естонците предпочитат да разделят личния и професионалния си живот. Затова, за разлика от бизнес културата в Америка, кратките приятелски разговори между бизнес партньори в Естония не са обичайни.

Образование

Общообразователният стандарт и грамотността в Естония са високи и хората са добре образовани. За повечето естонци образованието е изход от бедността и предоставя възможност да се намери добра работа и осигури добър начин на живот. Обучението започва от предучилищно ниво (което се предлага основно в детските градини и други предучилищни детски заведения). Задължителното основно образование продължава 9 години, средното образование – 4 години и висшето образование – от 3 до 5 години.

Обучението в университет има особености. Студентите, които са минали успешно матурите, получават стипендии за образованието си, а другите трябва да плащат такси за обучение. Естонската система за висше образование включва висши учебни заведения с практическа насоченост и университети. От 1995 г. висше образование се предлага и от някои професионални учебни заведения. Институциите, които предлагат висше образование могат да бъдат публична или частна собственост.

Бизнес комуникации

Как да установим контакт

Жителите на Естония смятат, че страната има най-подходящото местоположение за компании, опитващи се да се правят бизнес между Западна и Източна Европа и Русия. Правителството на Естония, както всяко друго правителство в света, е въвело много благоприятен за бизнеса режим за привличането на преки чуждестранни инвестиции в страната. Въпреки това, се препоръчва да се потърси съвет от професионален орган, като Камарата на търговията и промишлеността, Министерство на търговията, държавни консултантски услуги и агенции като Enterprise Estonia.

Както и при други йерархични култури, много е важно да се познават хората с правомощия и да се получи тяхната помощ, за да се установи и улесни първоначалния контакт.

Бизнес етикет – Отношение към бизнес срещите

Бизнес срещите в Естония обикновено са официални. Приетият етикет е най-старшият служител на екипа да започне срещата с представяния на колегите си и кратко встъпление. Най-старшият член на екипа на бизнес партньорите благодари на домакините и представя своя екип. Приятелските разговори между бизнес партньорите не са обичайна практика и са кратки.

Бизнес презентациите трябва да бъдат точни и ясни, без настоятелни тактики за продажби. Ако успеете да гарантирате, че сте в състояние да постигнете всичко, за което сте поели ангажимент, това ще бъде от решаващо значение за спечелването на доверието на естонските партньори.

Необходимо е винаги да уговаряте срещите предварително, и преди среща да изпратите списък на въпросите, които ще се обсъждат. Въпреки че много естонци говорят английски, те ще оценят усилието кореспонденцията и материалите да бъдат преведени на естонски.

Обичайният поздрав е здраво ръкостискане докато поддържате контакт с очите. При среща обикновено се разменят визитки. Когато се обръщате към естонските си партньори, трябва да използвате званията и фамилните им имена, тъй като първите имена обикновено не се използват в работна среда.

Естонците обикновено са сдържани по време на срещи. Техният стил на общуване е директен и ясен. Въпреки това те са тактични и внимават да не засегнат своя партньор и да развалят отношенията си с него. Могат понякога да изглеждат упорити, но не трябва да се забравя, че въздържаността е високо ценена тук, така че не трябва да показвате раздразненост или нетърпение.