Литва (Lithuania)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Lithuania flag

Литовците са гостоприемни и готови да посрещнат нови приятелства и възможности за бизнес. Чужденците представляват по-малко от един процент от населението като повечето идват в страната по семейни причини.

Макар отношението към чужденците като цяло да е положително, литовците имат различни становища относно чуждите граждани, които идват да живеят и работят в Литва. Повечето от тях смятат, че чужденците увеличават конкуренцията за работни места и заплатите ще се понижат. Младите и високо квалифицираните хора са по-склонни да имат положително мнение за имиграцията и да виждат висококвалифицираните чуждестранни работници като ценни за икономиката на Литва.

 Образование

Образователният стандарт в Литва винаги е бил висок и литовците са добре образовани. За тях образованието е пътят към намирането на добра работа и осигуряването на добър начин на живот. Правото на безплатно образование е гарантирано от Закона за основното и средното училище.

93% от литовците са завършили средно образование и приблизително 34% от населението е с висше образование. Литва е на първо място в световната класация за конкурентоспособност по отношение на грамотността и в Европейския съюз по показателя за завършили средно или висше образование.

Системата на висшето образование включва колежи, които предлагат стажове и специализирано обучение, и университети, които предлагат академични програми за обучение. Завършилите колеж имат възможност да продължат образованието си в университет, като запишат основни предмети или специализирани програми за обучение.

Бизнес комуникации

Как да установим контакт

Обичаят в Литва е здраво ръкостискане. Близките приятели и семейството могат да си разменят целувки по бузата или леки прегръдки. Чужденците трябва да изчакат литовските партньори да определят кога отношенията са станали близки.

Личното пространство е важно за литовците. Една ръка разстояние е нормата, въпреки че може да е по-малко със семейството и близките. Литовците са много привързани към техните семейства, приятели и колеги, но се отнасят с голямо уважение към останалите.

Всяка тема е подходяща за започването на разговор. Можете да говорите за семейството, работата, хобитата и спортове. Литовците са любители на баскетбола и техният национален отбор е сред най-добрите в света.

Бизнес етикет – Отношение към бизнес срещите

В литовските фирми има строга йерархия и всички основни решения се взимат от най-висикито управленско равнище. По време на първата среща, литовците ще се опитат да бъдат официални и учтиви, като слушат много усърдно. Те обичат да задават въпроси, за да се уверят, че разбират какво казвате. Обикновено литовците искат да изградят лични взаимоотношения с потенциалните партньори преди разговорът да премине към бизнес. От съществено значение е да се опитате да ускорите този процес, тъй като това е решаващо за успеха на бизнеса в Литва. Литовците предпочитат да комуникират с партньори от същия ранг и поради това трябва да ги уведомите за позицята си във фирмата преди срещата.

Най-добрият начин да се свържете с някого в Литва е да се обадите по телефона, тъй като ако изпратите имейл отговорът може да се забави. Малките компании в технологични области или предоставящи консултантски или юридически услуги, може да предпочитат да комуникират чрез имейли. В случаите, в които работите със съврменна компания с млад мениджър най-доброто решение е първо да напишете имейл и след това да направите телефонно обаждане. В много случаи, когато малка фирма получи обаждане от чуждестранна компания за първи път, отговорът е: “Добре. Напишете ни имейл.”.

Честата и продължителна лична комуникация е решаваща, за да получите очакваните резултати. Пристигането навреме за среща е също много важно, тъй като точността е високо ценена.