Полша (Poland)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Poland Flag

Поляците посрещат чужденците сърдечно и полагат всички усилия, за да бъдат добри домакини. Те са много открити и приятелски настроени. Имат поговорка, която казва: “Гост в дома е Бог в дома”. Поляците се интересуват много от други култури и са нетърпеливи да се запознаят с начина на живот на други хора. Същевременно те се гордеят със своята националност и искат да споделят своята култура с хора от всички краища на света.

Образование

Полезно е да се запознаете с образователните и езикови компетенции на Вашите бизнес партньори, което ще Ви помогне да се подготвите за срещи и преговори. Може ли да очаквате да откриете хора, които говорят Вашия език или трябва да осигурите преводач? Какво е общото ниво на компютърна грамотност?

Повечето поляци са готови да инвестират собствените си пари в образованието на децата си, тъй като вярват, че колкото сте по-образовани, толкова са по-добри Вашите шансове да намерите добра работа. Ето защо те са готови да плащат за частно образование, което предлага по-специализирани, нетрадиционни курсове и създава умения, търсени на пазара на труда. Варшавското училище по икономика и Училището по мениджмънт към Университета във Варшава са добри примери за напредничави институти.

Полските университети участват в образователни и изследователски програми като Еразъм и Леонардо, който дават възможност за обмен на студенти между европейските университети. Участието в тях предоставя възможност на младите хора да придобият образователен и практически опит в други страни от Европейския съюз, както и умения, необходими за да може да се успее в променящия се европейски пазар на труда.

Как да установим контакт

Чуждестранните компании, които имат интерес да инвестират в Полша могат да получат съответната информация от местни бизнес асоциации. Например Британско-полската търговска камара (http://www.bpcc.org.pl) (полски, английски) и чешко-полската търговска камара (http://www.opolsku.cz) (полски, чешки) са добри източници, за да стартирате с търсенето на информация.

Когато за първи път контактувате с полска компания, препоръчително е да използвате писмени съобщения, за да предотвратите недоразумения и да избегнете трудностите, които могат да присъстват в другите начини на комуникация. При получаването на отговор, ще е възможно да се прецени дали има мениджър, който говори английски и това кой е най-добрият начин да се поиска среща.

Международните панаири също са много полезни, за да се намери и установи първоначален контакт. Най-известните от тях са: Международният панаир в Познан (http://www.mtp.pl/en), Международният панаир в Гданск (http://www.mtgsa.com.pl), Международният панаир в Катовице (http://www. mtk.katowice.pl) и Международният панаир в Шчечин (http://www.mts.pl). Информацията за тях е на полски, английски, немски и руски език.

Бизнес етикет – Бизнес срещи

Когато присъствате на бизнес среща в чужда страна, препоръчително е да си зададете няколко въпроса, които ще бъдат полезни в подготовката за срещата и ще Ви напомнят за културните различия, с които трябва да се съобразите:

• Какви са местните нагласи към бизнеса?

• Как трябва да подходите при организирането на среща?

• Как трябва да поздравите?

• Как трябва да водите една среща?

• За какво трябва да мислите при провеждането на преговори?

• Какво трябва да направите след срещата?

Отношение към бизнес срещите

Полският стил на управление е много йерархична, така че най-добре е да се уверете, че ще се срещнете с подходящия човек, който взема решения, а не с някои служител, който след това докладва на генералния мениджър. Това ще ускори процеса на вземането на решения.

Посещението при жени мениджъри от по-възрастни колеги от мъжки пол, които се придържат към по-традиционните форми на поведение, може да бъде придружено с целуване на ръката на жената. Някои бизнес дами могат да се почувстват като покровителствани. Трябва да се прояви разбиране за това, че сравнително малък брой жени са достигнали високи позиции в бизнеса и твърде много мъже все още не са свикнали да общуват с тях на равноправна основа.

По време на бизнес среща, поляците може да не скрият емоциите си, особено ако са раздразнени, огорчени или ядосани. Чуждестранните посетители трябва да са знаят, че е нормално да се демонстрира такава откритост и това не трябва да ги учудват или е обижда.

Първоначалното посещение обикновено е доста кратко, тъй като представителите на полския бизнес искат да знаят каква е неговата цел и какъв тип отношения техните партньори се надяват да създадат преди да решат да продължат контактите,. Всички писмени документи, включително и благодарствените писма, трябва да бъдат преведени на полски език.