Ирландия (Ireland)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Ireland flag

Ирландците са много общителен народ и ценят високо отделния човек. Те се гордеят със своята идентичност и очакват чужденците да се отнасят с тях като със съвременни европейци. Ирландците са учтиви и се стараят да не обидят никого. В резултат на това някои чужденци може да ги определят като неоткровени и повърхностни. Ирландците полагат много усилия, за да посрещнат добре гостите на страната си. В Ирландия животът изглежда по-спокоен отколкото в Западна Европа. Ирландците обичат да прекарват повече време със семействата и приятелите си.

Като цяло ирландците са много приятелски настроени хора с голямо чувство за хумор и поведението им е по-неофициално отколкото е прието в Западна Европа.

Образование

Ирландия има дълги традиции в образованието. Грамотността на възрастното население е около 98 процента. Благодарение на високото ниво на образование, английския език и членството в Европейския съюз, Ирландия е една от най-бързо развиващите се икономики през последното десетилетие в Европа и се счита за един от най-високотехнологичните центрове в света.

В Ирландия образованието е като цяло безплатно и е задължително от 6 до 15-годишна възраст. Ирландската образователна система има три нива: основно (с продължителност 8 години), средно (с продължителност 5 или 6 години) и висше, което предлага различни възможности – курсове след средно образование, техническо и професионално обучение, университетско образование и следдипломна квалификация. През последните години се отделя голямо внимание на идеята за продължаване на образованието през целия живот и образователната система днес предоставя възможности за образование в почти всеки етап от развитието индивида.

Бизнес комуникации

Как да установим контакт

Ирландците не обичат да демонстрират емоции. Публичното показване на привързаност не е често особено в бизнес средите. Шумното, агресивно и арогантно поведение не се възприема добре от ирландците. Потупване по рамото,докосване или прегръдки между мъже в публичното пространство не са приети. Единственото изключение е потупване по гърба в знак на „добре свършена работа”.

Когато общувате с ирландците е добре да поддържате една ръка разстояние помежду ви. В ирландската култура запазването на личното пространство е много важно. Ирландците държат на директния контакт с очите и смятат, че не може да се вярва на хората, които го избягват. Ето защо не трябва да прекъсвате контакта с очите, докато говорите с някой ирландец.

Ако искате да навлезете в кръга на своите ирландски партньори, е най-добре някой да Ви представи. Казва се, че препоръката от познати е валутата, която движи ирландския бизнес.

Бизнес етикет – Отношение към бизнес срещите

С ирландските партньори бизнес срещи се уреждат обикновено лесно на всички организационни равнища. Много ирландски ръководители са любезни, отзивчиви и готови да обсъждат потенциален бизнес проект. Все пак това не означава, че сделката е сключена. Ирландците като цяло са сдържани към непознати и чуждестранните бизнесмени трябва първо да изградят доверие преди самият процес на преговори да може да започне. Ето защо кратките приятелски разговори в началото на срещата са особено важни. Трябва да си осигурите достатъчно време за преговори, тъй като може да отнеме значително време преди да се сключи сделка.

Друга пречка могат да бъдат многобройните секретарки, които преценят кого да допуснат по неизвестни критерии. В тези случаи приятелски разговор със секретарката и малък подарък могат да направят чудеса. Като цяло най-доброто решение е да се уговори среща поне две седмици предварително. Също така е добра практика да се обадите един ден преди уговорената среща, за да потвърдите присъствието си.

Преди да уговорите среща, трябва да отделите известно време да се запознаете с хората, за да влезете в техния кръг от запознанства или мрежа. Много често бизнес срещата може да се окаже безполезна, тъй като необходимата социална мрежа не е развита. Така че е препоръчително е да разберете какви са отношенията в компанията и кой взима важните решения.