Maлта (Malta)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Malta-flag-240

Малтийците са дружелюбни и учтиви и обикновено се държат неофициално. Въпреки това предпочитат да изградят доверие с партньорите си преди да започнат да правят бизнес с тях. По време на бизнес разговори и срещи Вашите малтийските партньори може да говорят въодушевено и развълнувано, което е нормален начин на изразяване. Те са типични представители на Средиземноморието с европейски стил на живот. Имат силно чувство за идентичност и са горди със своите устойчиви традиции и обичаи. Малта има богат културен и социален живот, който включва музикални концерти, художествени изложби и традиционните религиозни процесии.

Образование

Образователната система се основава на британския модел и държавното образование се предоставя безплатно. Има много частни училища, повечето от които са католически. От 1974 г. образованието е задължително за всички деца на възраст между 6 и 10 години (начално образование). След като издържат успешно приемните изпити, учениците започват средно образование и след пет години (на възраст от 16 години) получават диплома за завършено средно образование (SEC). Завършилите могат да продължат да учат в колеж или ако не успеят да вземат изпитите си, могат да се запишат във втора степен на средно образование или в специализирана частно училище.. Висшето образование се предлага основно от Университета на Малта, която прилага Европейската система за трансфер на кредити (ECTS). Има и няколко колежа за висше образование, които предлагат обучение в специфични сфери. Малта е популярна целогодишна дестинация за студентите, които искат да учат английски като втори език (ESL) и предлага различни програми.

Бизнес комуникации

Как да установим контакт

В Малта е обичайна практика да имате лична или професионална връзка (препоръки и т.н.), преди да поискате бизнес среща. Ако никой не може да Ви препоръча, трябва да адресирате писмото си с искане за среща директно към собственика или управителя на компанията. Изпращането на имейл бързо се превръща в приемлив начин за бизнес комуникация с бизнеса, за да се поиска среща или да се направи запитване за продукти и услуги.

Има няколко възможности за създаването на контакти, които са ориентирани както към бизнеса. Малта е домакин на редовни срещи на Тоастмастърс Клуб, които провеждат срещи всеки втори вторник в месеца, а през 2011 Бизнес Нетуърк Интернешънъл (BNI – Business Network International) започна няколко инициативи в Малта. В LinkedIn има няколко групи, които са активни в насърчаването на бизнеса и в създаването на социални контакти. Това са Network Malta, Malta Entrepreneurs и Business Professionals in Malta.

Бизнес етикет – Отношение към бизнес срещите

Малтийците предпочитат срещи лице в лице, но уеб конферентната връзка се превръща във все по-приемлив начин за провеждане на срещи. Първите срещи обикновено следват строг протокол, ето защо е важно да се отдели време, за да се изградят отношения преди същинския бизнес.

Малтийците са много приятелски настроени и гостоприемни. При първа бизнес среща се ръкуват и представят, като предлагат своите визитни картички.Когато влезете в офис или когато се срещнете с бизнес колега, трябва да кажете “бонгу” (добро утро) или “бонсуа” (добър вечер) и преди да си тръгнете “сах ха” (довиждане). Въпреки че малтийците говорят добър английски език, това малко усилие с малтийския език ще бъде оценено.

Обърнете внимание на следните особености:

• точността се очаква и цени;

• представете себе си и Вашата компания, като използвате подходящи графики, брошури и ценови листи, тъй като това показва истинското Ви желание да преговаряте с малтийските си партьори;

• малтийците са добри слушатели и не прекъсват своите колеги; очаквайте много въпроси и искания за разяснения;

• преговорният процес продължава дълго;

• стилът на комуникация обикновено е директен: малтийците предпочитат прагматизма и хора, които се фокусират върху фактите, а не върху емоциите;

• малтийците работят бързо и след продължителни преговори сделките се сключват в рамките на няколко седмици.