Испания (Spain)

Бизнес етикет – Отношение към чужденците

Spain-flag-240

Испания показва значителна промяна в ценностите и нагласите на хората, особено след възстановяването на демокрацията през 1975 година. Испанския се модернизира с отварянето си към външния свят. Притокът на туристи в Испания оказва огромно влияние в това отношение. Туристите не само носят доходи, но и демократичните политически и социални ценности на Западна Европа. Друга причина е миграцията на испанските работници във Франция, Швейцария и Германия, които при завръщането си в Испания привнасят културните навици на другите развити страни от Западна Европа.

Образование

В Испания образованието служи като важен инструмент в националната интеграция чрез насърчаването на равните възможности, както и на демократичните социални и културни ценности. Основното образование е безплатно и задължително. Съществува и широка мрежа от частни училища, някои от които са субсидирани от държавата и предлагат основно образование безплатно или с намалена такса. През последните десетилетия по брой на записалите се да учат висше образование Испания е сред страните в Европа с най-висок дял.

Много млади испанци отиват да учат в чужбина, за да натрупат международен опит и да подобрят езиковите си умения. Използването на информационни технологии в страната се разпространява бързо. Всички тези фактори допринасят за подобряване на образованието и обучението.

Бизнес комуникации

Как да установим контакт

Испанците са много общителни и не избягват физическия контакт. Трябва да очаквате много невербална комуникация, включително жестове като прегръдки и целувки. Отнасяйте се спокойно към това равнище на неофициалност, така че да не изглеждате студени или безразлични, което може да има отрицателно въздействие върху бизнес преговорите.

Испанците предпочитат личната комуникация, тъй като смятат, че по този начин е по-лесно да се изградят добри взаимоотношения. Първият контакт е от решаващо значение за Вашите испански бизнес партньори. Външният Ви вид има огромно въздействие върху първото впечатление, което ще оставите. По същия начин испанските Ви колеги ще направят всичко възможно да се представят добре и да направят добро впечатление.

Прието е да се ръкувате при всяка бизнес среща, особено когато се запознавате с някого когото не познавате. В Испания много мъже се ръкуват с две ръце като поставят лявата си ръка върху дясната ръка на другия човек. Ръкостискането не трябва да бъде прекалено силно. Когато вече имате по-близки отношения, мъжете могат да се прегръщат и потупват по рамената. Жените могат да се целуват по двете бузи, като се започне от лявата.

Бизнес етикет – Отношение към бизнес срещите

Начинът, по който се прави бизнес в Испания е по-спокоен в сравнение с други страни. Трябва да сте подготвени за продължителни преговори. Отделете достатъчно време, за да се опознаете с Вашите бизнес партньори преди да започнете преговори. Добрите отношения са важни за успешните преговори в Испания. Често писмените становища нямат толкова голямо значение както например във Великобритания или Германия.

Можете да очаквате Вашите испански партньори да проявят интерес към продуктите или услугите, които предлагате и да зададат много допълнителни въпроси. Испанците отдават голямо значение на доверието и честността, така че трябва да